Data nasterii: 15 Noiembrie

Emil Racovita – explorator, speolog, savant, biolog roman

S-a nascut la Iasi si a trait in perioada 15 Noiembrie 1868 – 17 Noiembrie 1947. Si-a petrecut copilaria in localitatea Suranesti, judetul Vaslui. A inceput sa studieze la Iasi, unde l-a avut pe Ion Creanga ca si profesor, mai apoi pe Grigore Cobalcescu, urmand liceul “Institutele Unite”. Apoi a continuat sa studieze dreptul la Universitatea din Paris.

In anul 1897 este ales sa participe la o expeditie in Antarctica, la bordul navei Belgica, condusa de Adrien de Gerlache, cel din urma fiind si proprietarul vasului. In timpul acestei expeditii, Racovita a facut mai multe cercetari si experimente asupra faunei si a florei, dupa care a contribuit la un studiu intens despre viata balenelor, a pasarilor din Antarctica, si nu in ultimul rand cea a pinguinilor. Vasta expeditie a luat sfarsit 2 ani mai tarziu, in 1899, dupa care au urmat multe alte studii si publicatii in care Emil Racovita a fost implicat, si datorita carora a ajuns sa aiba o deosebita reputatie.

In 1900 a fost angajat ca director adjunct al Laboratorului Arago, si codirector si editor al revistei “Archives de zoologie generale et experimentale”.

In 1904, in tipul unei vizite a celebrei pesteri Cueva del Drach din insula Mallorca, a descoperit un crustaceu, care era primul animal cavernicol intalnit, si care avea multe caracteristici asemanatoare cu animalele marine care se cunosteau la acea vreme.

In 1919 a fost ales sa formeze un institut de cercetari, cu scopul de a descoperi cadre stiintifice. In acest sens, in 1920 a luat fiinta Institutul de Speologie la Universitatea Cluj, fiind primul din lume, de acest fel.

De-a lungul timpului au fost multe activitati in care s-a implicat, cele mai importante fiind: fondarea Societatii de Stiinte din Cluj,  fondarea Asociatiei Transilvana pentru propagarea limbii si culturii franceze (“Cercle Ronsard”), membru si presedintele Asociatiei Profesorilor Universitari din Cluj, membru al societătii Astra, preşedintele Academiei Romane in perioada 1926-1929, prorectorul si rectorul Universitatii, membrul Comisiei Monumentelor Naturii si vicepresedintele Biroului ei stiintific.

A predat cursul de biologie generala,studentilor Facultatii de Stiinte si celor de la Medicina, in perioada 1931-1940.

Emil Racovita a fost o personalitate aparte, si datorita meritelor si contributiei sale la dezvoltarea societatii atat din Romania, cat si din strainatate, multe scoli, licee, strazi si institutii ii poarta numele.

 

Biografii pe aceeasi tema

« Pagina anterioara   |   Urmatoarea pagina »

Spune-ti parerea

 

SubscribeDespre biografia.ro

Biografii ale celebritatilor. Afla detalii despre viata idolilor tai.
Schiuri second hand