Data nasterii: 20 Aprilie

Adolf Hitler – dictator

Adolf Hitler, lider al Partidului National Socialist German, cancelar al Germaniei din 1933, iar din 1934 conducator absolut (“Führer”) al Germaniei, a fost unul din cei mai cruzi dictatori din istoria omenirii. Ajuns la putere la inceputul anilor 1930 odata cu ascensiunea nazismului in Germania, Hitler a initiat izbucnirea celui de Al Doilea Razboi Mondial si a instituit exterminarea in masa a evreilor si a adversarilor sai politici.

Adolf Hitler s-a nascut la 20 aprilie 1889 in Braunau pe Inn, in partea de vest a Imperiului Austro-Ungar. In scoala nu s-a remarcat, fiind elev mediocru. Dupa moartea parintilor, in 1907, s-a mutat la Viena unde a incercat sa se inscrie la cursurile Academiei de Arte Frumoase, incercare ce s-a soldat cu un esec. Timp de sase ani a dus o viata mizera in cele mai sarace cartiere ale orasului, singura sa sursa de venit fiind ilustratele cu diferite cladiri din Viena, pe care le picta si le vindeain cafenele. In mai 1914 a plecat intr-un oras „cu adevarat german“, München. La inceperea Primului Razboi Mondial el s-a inrolat in armata. Dupa terminarea razboiului, Hitler si-a schitat deja in minte ceea ce urma sa devina national-socialismul: o gandire bazata pe un anti-semitism crud si o orientare rasista asupra societatii si a valorilor ei. In anul 1919, a devenit agent al departamentului politic al armatei bavareze, prilej cu care a intrat in contact cu Partidul Muncitoresc German. Adolf Hitler a formulat un program politic in 1920 si a schimbat numele partidului in Partidul Muncitoresc National-Socialist.

Una din ideile acestui partid a fost cea a „puritatii rasei”, ea insemnand ca toate rasele inferioare (evrei,tigani,negri) erau subjugate. Ei considerau germanii rasa superioara si doreau exterminarea celor inferioare. Iata cateva citate care dovedesc cat de ciudat gandea Hitler si ura sa pentru evrei:

- “Constiinta este o inventie evreiasca.”

- “Cu cat cunosc mai bine oamenii, cu atat iubesc mai mult cainii.”

- “Pacea eterna nu va dainui pe pamant decat atunci cand ultimul om il va ucide pe penultimul.”

- “Spune o minciuna suficient de tare si suficient de mult si lumea o va crede.”

- “Evreii nu sunt o comunitate religioasa, cu statul lor propriu, care are granitele sale; mai curand sunt oameni-paraziti.”

La 30 ianuarie 1933 Adolf Hitler a fost numit in functia de cancelar. In scurt timp, nazistii au preluat toate functiile de conducere, atat in Parlamentul german, cat si in economie. Astfel s-a deschis calea spre o dictatura totalitara.

S-au facut speculatii ca motivul care a stat la baza acestei maini bolnave a fost un eveniment din tineretea lui Hitler, atunci cand din cauza unei prostituate evreice, el s-a imbolnavit de sifilis, insa acest lucru este putin probabil. Cea mai plauzibila explicatie ne-o ofera Geoff Layton in lucrarea sa „Germania: Al Treilea Reich, 1933-1945”:

„Hitler a fost produsul, si nu creatorul unei societati deja infestate. In orice caz, ar fi eronat sa-l consideram un antisemit oarecare. Ura fata de evrei era obsesiva si vindicativa si i-a influentat intreaga filosofie politica. Ca el a fost in stare sa o puna in practica, nu poate fi explicat decat prin circumstantele singulare ale Germaniei postbelice: umilinta de la Versailles, problemele grave de ordin socio-economic dintre anii 1918-1923 si 1929-1933. Intr-o astfel de situatie, Hitler a fost in masura sa exploateze existenta unei ostilitati latente impotriva evreilor si sa o transforme intr-o politica radicala a urii”. Oricate explicatii s-ar incerca, faptele si cifrele sunt covarsitoare: numarul oamenilor ce au cazut victime politicii hitleriste este tulburator. 6 milioane de oameni si-au gasit sfarsitul in lagarele mortii de la Auschwitz, Chełmno, Majdanek, Treblinka ori in ghetoul din Varsovia.

Impingerea Germaniei in razboi a fost, de fapt, primul semn al declinului lui Hitler. Cu toate victoriile de inceput dintre anii 1939-1941, Hitler a facut marea greseala de a-si subestima inamicii, Marea Britanie si Uniunea Sovietica, precum si greseala de a incepe un razboi pe doua fronturi, cu aceste doua puteri. Orbit de succesele inregistrate de “razboiul fulger” (Blitzkrieg), Hitler a dat semnalul „Operatiunii Barbarossa”, care prevedea invadarea Uniunii Sovietice printr-o campanie rapida, inainte de venirea iernii. Invazia s-a petrecut la 22 iunie 1941 si a insemnat inceputul sfarsitului. Luna decembrie a aceluiasi an a dat lui Hitler o noua lovitura: au intrat in razboi SUA. Inversunarea sovieticilor, noroiul si frigul au oprit inaintarea Germaniei. Hitler a ramas convins ca victoria finala este posibila , ceea ce dovedeste ca-si pierduse clarviziunea militara ce il caracterizase la inceputul razboiului. In 1943, armata germana se afla in defensiva, pierzand initiativa si, treptat, toate visurile bolnave de preamarire ale lui Hitler s-au sfarsit, lasand in urma o Europa distrusa si saizeci de milioane de victime. La 30 aprilie 1945, cand soldatii sovietici se aflau la doar un kilometru distanta, Hitler s-a sinucis . In mai 1945, Germania era total ruinata, si nicidecum o „Germanie mare” care sa distruga Rusia bolsevica si care sa creeze o noua ordine mondiala, bazata pe conceptul suprematiei arienilor.

Adolf Hitler a fost un personaj foarte important in istoria omenirii, facundu-se cunoscut mai ales prin faptele savarsite in lagarele de exterminare. Multi il considera cel mai crud dictator din istorie si de aceea numele sau este asociat de foarte multe ori cu raul.

Biografii pe aceeasi tema

« Pagina anterioara   |   Urmatoarea pagina »

13 comentarii la articolul despre “Adolf Hitler”

 1. afd;ljjoSF says:

  SI NU ARE DREPTATE…….. “Cu cat cunosc mai bine oamenii, cu atat iubesc mai mult cainii.”…..?????

 2. muntean miron says:

  eu il consider pe Hitler un biet baietel ignorat de mama/ lumea lui care a crescut mare , singur trist si speriat , doritor sa dovedeasca lumii ca totusi nu e de ignorat .

 3. dimdim says:

  Foarte buna biografie…. >:D<

 4. dimdim says:

  Faina biografie

 5. Ktz says:

  Heil Hitler e greu de crezut ca batranetea si speranta au omorat un om ca el dar ce sa-i faci daca Hitler castiga bine ne mai era

 6. adina says:

  Daca ar fi sa se stranga tot ceea ce a atins Hitler si s-ar face poze (ceea ce era imposibil la acea vreme) cum se traia pe timpurile alea si tot ce atinge Hitler era de o comoara inestimabila in principal poze care sa arate cum se traia in vremurile de mult uitate…..Hitler si cei 60 de milioane de oameni disparuti doar din ura unuia singur….pace tuturor.

 7. tabarila says:

  A fost un mare conducator ,a fost prost sfatuit de catre staff-ul lui.Are dreptate Hitler evreii sunt o mizerie un gunoi genetic.Antonescu de traia pe tigani ii omora.

  • cro says:

   Hitler, a actionat conform propriilor principii morale, care se pare ca erau dintre cele mai corecte pentru ”conservarea natiunii”/!

 8. melania says:

  interesant

 9. melania says:

  pacat ca nu traieste in zilele noastre…

 10. melania says:

  “Cu cat cunosc mai bine oamenii, cu atat iubesc mai mult cainii.”

 11. Nico says:

  Va veni timpul cand se va naste un al 2-lea Hitler si mizerabilii de evrei nu se vor mai juca cu viata a milioane de oameni.Evreii au creat pt.a 2-a oara criza, acuma de proportii mai mari.Evreii au infectat pasari cu gripa aviara,gripa porcina,vaca nebuna,au omorat mii de palestinieni ne vinovati stramutandu-le de la casele lor.Va veni timpul cand rasa evreiasca trebuie sa dispara definitiv se pe suprafata pamantului

Spune-ti parerea

 

SubscribeDespre biografia.ro

Biografii ale celebritatilor. Afla detalii despre viata idolilor tai.
Schiuri second hand